Θυμάστε το ναό Shinto που επισκέφτηκα τις προάλλες; Εκεί λοιπόν είχα δει ένα άγαλμα (πληοφορίες για το οποίο παρείχε μια πινακίδα παραδίπλα αλλά ήταν στα ιαπωνικά). Το άφησα λοιπόν για το Σαββατοκύριακο, καθώς επρόκειτο να ξαναπάω με το Gaku. Την Κυριακή λοιπόν φτάσαμε εκεί γύρω στο μεσημέρι. Η καλύτερη ώρα για φωτογραφίες , καθώς τόσο η αυλή αυτού του ναού όσο και ο παραδίπλα βουδιστικός πλημμυρίζουν από παιδάκια στα κιμονό τους και μαμάδες με φωτογραφικές. Θα σας πω λεπτομέρειες για αυτό στην ανάρτηση που ακολουθεί. Ας επιστρέψουμε στο άγαλμα του κυρίου Inō Tadataka (ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως Chukei και Tadayoshi). Θα μου πείτε "Ποιός είναι ο Tadataka ; " . Και εγώ αυτό ρώτησα.
Ο Tadakata είναι ο άνθρωπος πίσω από τον πρώτο χάρτη της Ιαπωνίας.
Υιοθετήθηκε από εύπορη οικογένεια και ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης παραγωγής σάκε (με εντυπωσιακά αποτελέσματα). Στα 49 του όμως αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί και να μετακομίσει στο Τόκιο (τότε Edō) . Εκεί άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα αστρονομίας, γεωγραφίας και μαθηματικών. Και τότε βρήκε την αληθινή αγάπη: Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του ζητά και λαμβάνει άδεια να εξερευνήσει τη χώρα (με δικά του έξοδα) . Περνά τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του ταξιδεύοντας και χαρτογραφώντας την ιαπωνική ακτογραμμή, καθώς και μεγάλα τμήματα της ενδοχώρας. Οι χάρτες του χαρακτηρίζονται από φοβερή για την εποχή λεπτομέρεια (κάποιοι από αυτούς είναι σε κλίμακα 1 προς 36.000).
Η ομάδα που τον ακολουθούσε στις περιπλανήσεις του ολοκλήρωσε το έργο του (την πρώτη πλήρη καταγραφή της ακτογραμμής της χώρας) και κατέγραψε πολλές πληροφορίες για τον ίδιο. Μαθαίνουμε λοιπόν πως η πραγματική του πρόθεση δεν ήταν να κατασκευάσει το χάρτη της Ιαπωνίας αλλά το χάρτη του κόσμου. Δυστυχώς δεν πρόλαβε, αυτό όμως δεν κάνει τη συνδρομή του μικρότερη η λιγότερο σημαντική. Θα μου πείτε "Και τι δουλειά έχει το άγαλμά του στο ναό;" Ένας εργαζόμενος στο ναό (ο οποίος μας έδωσε και πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες) μας είπε πως ο ναός ήταν το σημείο της αφετηρίας του, κάτι το οποίο παίρνουν πολύ σοβαρά και για το οποίο καμαρώνουν
οι ντόπιοι.
Οι περισσότεροι χάρτες του καταστράφηκαν ή χάθηκαν. Η πιο ολοκληρωμένη συλλογή έργων του βρίσκεται στις ΗΠΑ (κλάπηκαν κατά την μεταπολεμική περίοδο) .
Αυτά λοιπόν για τον Tadataka. Θα επανέλθω σύντομα με ανάρτηση για την παράδοση που έφερε όλα τα κιμονοφορεμένα παιδάκια στο διάβα μας, καθώς και φωτογραφίες από τους κήπους Hamarikyu.
Σημείωση: Η ανάρτηση αναθεωρήθηκε στις 19.11.2011 καθώς είχα γράψει λάθος το όνομα: Ο άνθρωπος λέγεται Tadataka και όχι Tadakata (τόσο μυαλό) .
Σημείωση: Η ανάρτηση αναθεωρήθηκε στις 19.11.2011 καθώς είχα γράψει λάθος το όνομα: Ο άνθρωπος λέγεται Tadataka και όχι Tadakata (τόσο μυαλό) .
No comments:
Post a Comment