Συνήθως οι αναρτήσεις σχετικά με την παραδοσιακή μουσική ενός τόπου αναλύουν τα διαφορετικά είδη, τα μουσικά όργανα, τις επιρροές,τη θεματολογία, την ιστορική εξέλιξη, τα αντιπροσωπευτικά δείγματα κάθε περιόδου μπλα μπλα μπλα...
Μουσικός δεν είμαι, οπότε το καλύτερο που μπορώ να προσφέρω είναι μια αξιοπρεπής μετάφραση του αντίστοιχου άρθρου στη Βικιπαίδεια, το οποίο δεν θεωρώ απαραίτητο. Αν ενδιαφέρεστε τόσο για τη μουσική της Οκινάουα είμαι σίγουρη πως υπάρχουν πολύ καλύτερες πηγές.
Αποφάσισα λοιπόν να παραθέσω μερικά δείγματα τραγουδιών που θα ακούσει κανείς παντού, από το αεροδρόμιο μέχρι τα μικρά οικογενειακά εστιατόρια, από τα ταξί μέχρι τη ρεσεψιόν των ξενοδοχείων. Παράλληλα θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Shimanchu nu takara
Πρώτα από όλα, εντυπωσιακό ήταν το γεγονός πως οι περισσοτεροι τραγουδιστές δεν ήταν γραφικοί γέροι προσκολλημένοι στο παρελθόν αλλά νέα παιδιά που γράφουν τα δικά τους τραγούδια στην τοπική διάλεκτο, προσθέτουν διαφορετικές εκτελέσεις στα υπάρχοντα και δείχνουν ένα ενθουσιασμό που σε κάνει να νομίζεις πως πρόκειται για (μπλιαχ) J-Pop.
Haisai Ojisan
Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια που φάγαμε, τα τραγούδια ήταν πάνω-κάτω τα ίδια (με μερικές εξαιρέσεις) χωρίς όμως να αφήνουν την αίσθηση του "τουριστικού" καθώς πολλοί από τους πελάτες ήταν ντόπιοι και έδειχναν να το διασκεδάζουν!
Σε μερικά μαγαζιά η συμμετοχή του κοινού ήταν από ευπρόσδεκτη εως και υποχρεωτική, με τους τραγουδιστές να δίνουν οδηγίες στο κοινό και μετά να μπαίνουν και οι ίδιοι στο χορό!
Μια χαρακτηριστική κίνηση που διαφέρει ελαφρά σε άντρες και γυναίκες έχει ως εξής: Τα χέρια είναι σηκωμένα μπροστά στο πρόσωπο με τις παλάμες (ανοιχτές για τις γυναίκες, κλειστές σε γροθιές για τους άντρες) στραμμένες στα αριστερά. Με ελαφριές κινήσεις σύμφωνα με το ρυθμό τα χέρια "σπρώχνουν" τον αέρα προς τα αριστερά και στη συνέχεια οι παλάμες (και η κίνηση) στρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι σαν να κουνάμε τα χέρια σε χαιρετισμό, μόνο που οι παλάμες στρέφονται στα πλάγια.
Ο λόγος που γίνεται αυτή η κίνηση είναι, σύμφωνα με την παράδοση, για να ανακατέψουμε τις άσχημες στιγμές της ζωής με τις καλές. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην πραγματική ευτυχία.
No comments:
Post a Comment