Labels

2012 2013 3 Σοφοί Πίθηκοι Akihabara Anime blog Bon Odori Daibutsu Earth Celebration Edo-Daikagura Eisa Facebook fuji gangangansoku gero gifu Ginza greece Hamarikyu hide internet cafe j-pop japan Japan Times Kabuki kami karaoke language exchange maid cafe Manga monja Naigubu Nikkō ohanami onsen roppongi sakura sarubobo shichi-go-san skytree Tadakata Takoyaki tengu tokyo disneyland Tokyo Marason Tokyo Tower Torii tsukishima ueno UNESCO Yasukuni Αγάλματα Αγγλικά αεροδρόμιο Αθήνα αθλητισμός αλλαγές αλληλογραφία Άμπου Ντάμπι αμυγδαλιές ανατολή άνοιξη Αξιοθέατα Άπω Ανατολή Αρχιτεκτονική ασάχι-γιάμα ασάχι-ντάκε ασία Ατομική Βόμβα Β' Παγκόσμιος Βίντεο Βόλτες Βουδισμός βουνά Γιαεγιάμα Γιακούζα γιακουσίμα Γιορτές Γιουκάτα Γουασάμπι γούρια δάση Δάσος Διαγωνισμός Ομιλίας Διακοπές διασκέδαση διαφημίσεις Διαφορές Δώρα Έθιμα Εθνικό Θέατρο ειρήνη ειρηνικός Εκδηλώσεις εκδρομή εκλογές Ελ Γκρέκο έλβις Ελλάδα ενεργό ηφαίστειο Ενυδρείο επικοινωνία Επισκέψεις Ερωτήσεις Ευγένεια Ζητιάνοι ζούγκλα ζώα ζωολογικός Ηλεκτρονικά ηφαίστεια Θάλασσα Θέατρο θέματα Θεότητες Θρησκεία Ιάπωνες Ιαπωνία Ιαπωνικά ιαπωνικά συγκροτήματα Ιαπωνική κουζίνα ιαπωνική τηλεόραση Ιζακάγια ινδονησία ινδουϊσμός ινουγιάμα ιριομότε Ισιγκάκι Ιστορία Ιτσουκουσίμα καγκοσίμα. σακουρατζίμα Καζαντζάκης καθημερινότητα Καιρός Καλδέρα Καλή συμπεριφορά καλοκαίρι Καμακούρα κανό κάντζι Κάπνισμα καραόκε Κάστρο καφές Καφετέριες κερασιά κηδεία Κήποι Κιμονό κίνα κινεζική γραφή κιούσου Κοιλάδα του Διαβόλου Κοϊνόμπορι κοινωνία Κόμπε κορέα Κοστούμι Κούμε-τζίμα Κρέπες κρίση Κυότο κωμικός Λεωφορεία Λίμνη Λίμνη Τόγια Λίστα λουτρά μαγκρόβια μαϊμούδες μαμεμάκι Μάνγκα Μαραθώνιος μαρουγιάμα ματσούρι Μέγκουρο Μεταφράσεις Μετρό μικόσι Μόμιτζι Μότσι Μουσεία Μουσείο μουσική μπαλί μπαρ μπορομπουντουρ ΝΑ Ασία Νάγκανο νάμπε Ναοί Νάρα Νέα νεροβούβαλο νησί Sado νησιά Ryukyu Ξάνθη ξενάγηση ξένοι Οδοντίατρος Οκινάουα οκούρινα Όμπι Όμπον όνσεν Οογιάμα ορειβασία Οριγκάμι ορυζώνες Οσάκα οτάρου ουμπούντ Ούσου οχανάμι Παιδιά παιχνίδια Παλάτι Παράδοση Πάρκα Πάρκο Περίεργα Πεταλούδες ποδήλατο Πόλεμος πολιτική Πολιτισμός πουσάν Προσβολές Πρωτοχρονιά Πυροτεχνήματα ράκουγκο ρατσισμός Ραφαέλο Ρούχα σακούρα Σάππορο Σεισμοί Σεισμός σετσουμπούν Σιναγκάουα Σιντοϊσμός σκύλος Σόγια Σούμο Σούσι σπίτι Σπίτια Σπορ στερεότυπα συγκρότημα Kodo Σχολείο τάικο Τακάο Τακετόμι Τάμπι Ταξίδια τέχνη τεχνολογία Τζίνζερ Τζίνμπα Τόκυο τουρισμός Τουρκία Τουταγχαμών Τόφου Τραγούδι Τραίνα τσούκιτζι τσουνάμι Τυφώνας Ύπνος Φαγητό Φαρμακεία Φεστιβάλ φθινόπωρο Φίλοι φιλοξενία Φούτζι Φράνσις Μπέικον φύση Φωτογραφία χακόνε χειμώνας χιόνι χιονοθύελα χιούμορ Χιροσίμα Χιρουγκάμι χοκκάιντο χορός Χριστούγεννα Χρυσή Εβδομάδα ψαραγορά Ψάρια ψηφοφορία Ψώνια
Για τυχόν απορίες,παρατηρήσεις κτλ μπορείτε να αφήνετε σχόλια στην πιο πρόσφατη ανάρτηση. Μπορείτε και να επικοινωνείτε μέσω e-mail (garfield81087 παπάκι gmail τελεία com) αλλά δεν εγγυόμαι πως θα το δω άμεσα/δεν θα καταλήξει στο spam.

Sunday 22 April 2012

Ιαπωνικό φαγητό: τα βασικά


Για να μην σας αφήνω με τη -λανθασμένη- εντύπωση πως δεν μου αρέσει η ιαπωνική κουζίνα, είπα να αφιερώσω μερικές αναρτήσεις στα αγαπημένα μου φαγητά. Σε αυτά φυσικά περιλαμβάνεται το σούσι, το οποίο είναι και το μοναδικό παγκοσμίως γνωστό ιαπωνικό φαγητό, το τακογιάκι, το ουντόν και άλλα. Πριν από αυτό όμως, θα κάνω μια σύντομη αναφορά στα βασικά υλικά, καθώς η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας. 
Πρώτα στη λίστα είναι, φυσικά, τα φύκια. Στην Ελλάδα έχω την εντύπωση πως μπορεί να τα βρει κανείς (μετά κόπων και βασάνων) μόνο σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ κυρίως της Αθήνας καθώς και σε μερικά πολύ ψαγμένα (και εξίσου πανάκριβα) καταστήματα βιολογικών προϊόντων. 
Στην Ιαπωνία τα φύκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής. Τα βρίσκει κανείς φρέσκα, σε αποξηραμένη μορφή, σε σκόνη, σε πολτούς (σαν μαρμελάδα). Υπάρχουν διάφορα είδη, το καθένα από τα οποία χρησιμοποιείται σε διαφορετικές συνταγές. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο (στα αγγλικά). 
Το ρύζι, το οποίο τρώγεται κυρίως νερόβραστο αντικαθιστά το ψωμί, το οποίο δεν είναι ούτε κατά διάνοια εξίσου δημοφιλές. Σε αυτό μπορεί να προσθέσει κανείς σχεδόν τα πάντα: λαχανικά, ψάρι, φύκια, κρέας κ.α. Όχι όμως σως σόγιας (πράγμα το οποίο γράφουν με μεγάλα γράμματα όλοι οι τουριστικοί οδηγοί, καθώς θεωρείται προσβολή προς αυτόν που ετοίμασε το γεύμα αλλά και για άλλους λόγους).
Το ψάρι είναι κεντρικό στοιχείο της ιαπωνικής διατροφής. Στις πιο παράξενες εκδοχές του το βρίσκει κανείς αποξηραμένο και τριμμένο, να χρησιμοποιείται όπως η παρμεζάνα σε ζυμαρικά!
Θα έλεγε κανείς πως εδώ μπορεί να τελειώσει η λίστα,καθώς απαριθμήσαμε τα απολύτως αναγκαία στην ιαπωνική διατροφή. Υπάρχουν όμως και άλλα υλικά, τα οποία την καθιστούν μοναδική. Σε αυτά συγκαταλέγονται: 
Τα ζυμαρικά σόμπα(από μαυροσίταρο) και ουντόν(από σιτάρι), τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο ζεστά όσο και κρύα με διάφορους τρόπους.
Η πιπερόριζα (τζίντζερ), η οποία χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε διάφορα πιάτα. Μια και είμαστε στα μπαχαρικά, ας αναφερθούμε και στο γουασάμπι, το οποίο φημίζεται για την ικανότητα του να σε κάνει ακόμη και να κλάψεις! Ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του καυτερού.
Η σόγια, από την οποία παράγονται δεκάδες προϊόντα με κεντρικό ρόλο στην ιαπωνική κουζίνα (ένα από τα οποία είναι και το τόφου, που εμφανισιακά μοιάζει με τη φέτα αλλά φτιάχνεται από γάλα σόγιας.
Το πράσινο τσάι(ότσα), το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο ως ρόφημα αλλά και στην παρασκευή γλυκών. 
Οι ρίζες μπαμπού, οι οποίες είναι θρεπτικές και νόστιμες και χρησιμοποιούνται κυρίως στις σαλάτες.
Τα μανιτάρια  σίτακε, ερίνγκι και άλλα.
Τα τουρσιά, τα οποία φτιάχνονται με διαφορετικό τρόπο από ότι στην Ελλάδα ή την Τουρκία αλλά δεν  υστερούν σε γεύση ή ποικιλία.

Είμαι βέβαιη πως αργότερα θα θυμηθώ κάτι άλλο και θα αναφωνήσω "Καλά είναι δυνατόν να το ξέχασα;". Τα παραπάνω όμως είναι τα υλικά που θα συναντήσετε με τη μεγαλύτερη συχνότητα στην ιαπωνική κουζίνα. Ακολουθεί ανάρτηση για το σούσι. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για κάποιο άλλο φαγητό, δεν έχετε παρά να το ζητήσετε!

1 comment:

  1. Μου άνοιξες την όρεξη βραδιάτικα...

    ReplyDelete