Labels

2012 2013 3 Σοφοί Πίθηκοι Akihabara Anime blog Bon Odori Daibutsu Earth Celebration Edo-Daikagura Eisa Facebook fuji gangangansoku gero gifu Ginza greece Hamarikyu hide internet cafe j-pop japan Japan Times Kabuki kami karaoke language exchange maid cafe Manga monja Naigubu Nikkō ohanami onsen roppongi sakura sarubobo shichi-go-san skytree Tadakata Takoyaki tengu tokyo disneyland Tokyo Marason Tokyo Tower Torii tsukishima ueno UNESCO Yasukuni Αγάλματα Αγγλικά αεροδρόμιο Αθήνα αθλητισμός αλλαγές αλληλογραφία Άμπου Ντάμπι αμυγδαλιές ανατολή άνοιξη Αξιοθέατα Άπω Ανατολή Αρχιτεκτονική ασάχι-γιάμα ασάχι-ντάκε ασία Ατομική Βόμβα Β' Παγκόσμιος Βίντεο Βόλτες Βουδισμός βουνά Γιαεγιάμα Γιακούζα γιακουσίμα Γιορτές Γιουκάτα Γουασάμπι γούρια δάση Δάσος Διαγωνισμός Ομιλίας Διακοπές διασκέδαση διαφημίσεις Διαφορές Δώρα Έθιμα Εθνικό Θέατρο ειρήνη ειρηνικός Εκδηλώσεις εκδρομή εκλογές Ελ Γκρέκο έλβις Ελλάδα ενεργό ηφαίστειο Ενυδρείο επικοινωνία Επισκέψεις Ερωτήσεις Ευγένεια Ζητιάνοι ζούγκλα ζώα ζωολογικός Ηλεκτρονικά ηφαίστεια Θάλασσα Θέατρο θέματα Θεότητες Θρησκεία Ιάπωνες Ιαπωνία Ιαπωνικά ιαπωνικά συγκροτήματα Ιαπωνική κουζίνα ιαπωνική τηλεόραση Ιζακάγια ινδονησία ινδουϊσμός ινουγιάμα ιριομότε Ισιγκάκι Ιστορία Ιτσουκουσίμα καγκοσίμα. σακουρατζίμα Καζαντζάκης καθημερινότητα Καιρός Καλδέρα Καλή συμπεριφορά καλοκαίρι Καμακούρα κανό κάντζι Κάπνισμα καραόκε Κάστρο καφές Καφετέριες κερασιά κηδεία Κήποι Κιμονό κίνα κινεζική γραφή κιούσου Κοιλάδα του Διαβόλου Κοϊνόμπορι κοινωνία Κόμπε κορέα Κοστούμι Κούμε-τζίμα Κρέπες κρίση Κυότο κωμικός Λεωφορεία Λίμνη Λίμνη Τόγια Λίστα λουτρά μαγκρόβια μαϊμούδες μαμεμάκι Μάνγκα Μαραθώνιος μαρουγιάμα ματσούρι Μέγκουρο Μεταφράσεις Μετρό μικόσι Μόμιτζι Μότσι Μουσεία Μουσείο μουσική μπαλί μπαρ μπορομπουντουρ ΝΑ Ασία Νάγκανο νάμπε Ναοί Νάρα Νέα νεροβούβαλο νησί Sado νησιά Ryukyu Ξάνθη ξενάγηση ξένοι Οδοντίατρος Οκινάουα οκούρινα Όμπι Όμπον όνσεν Οογιάμα ορειβασία Οριγκάμι ορυζώνες Οσάκα οτάρου ουμπούντ Ούσου οχανάμι Παιδιά παιχνίδια Παλάτι Παράδοση Πάρκα Πάρκο Περίεργα Πεταλούδες ποδήλατο Πόλεμος πολιτική Πολιτισμός πουσάν Προσβολές Πρωτοχρονιά Πυροτεχνήματα ράκουγκο ρατσισμός Ραφαέλο Ρούχα σακούρα Σάππορο Σεισμοί Σεισμός σετσουμπούν Σιναγκάουα Σιντοϊσμός σκύλος Σόγια Σούμο Σούσι σπίτι Σπίτια Σπορ στερεότυπα συγκρότημα Kodo Σχολείο τάικο Τακάο Τακετόμι Τάμπι Ταξίδια τέχνη τεχνολογία Τζίνζερ Τζίνμπα Τόκυο τουρισμός Τουρκία Τουταγχαμών Τόφου Τραγούδι Τραίνα τσούκιτζι τσουνάμι Τυφώνας Ύπνος Φαγητό Φαρμακεία Φεστιβάλ φθινόπωρο Φίλοι φιλοξενία Φούτζι Φράνσις Μπέικον φύση Φωτογραφία χακόνε χειμώνας χιόνι χιονοθύελα χιούμορ Χιροσίμα Χιρουγκάμι χοκκάιντο χορός Χριστούγεννα Χρυσή Εβδομάδα ψαραγορά Ψάρια ψηφοφορία Ψώνια
Για τυχόν απορίες,παρατηρήσεις κτλ μπορείτε να αφήνετε σχόλια στην πιο πρόσφατη ανάρτηση. Μπορείτε και να επικοινωνείτε μέσω e-mail (garfield81087 παπάκι gmail τελεία com) αλλά δεν εγγυόμαι πως θα το δω άμεσα/δεν θα καταλήξει στο spam.

Sunday, 14 October 2012

Οκινάουα: Το φαγητό!

Η τοπική κουζίνα στην Οκινάουα, η οποία όπως είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση θεωρείται βασικός παράγοντας  της μακροζωϊας των κατοίκων, χαρακτηρίζεται από την πληθώρα υλικών κάποια από τα οποία είναι ασυνήθιστα ακόμη και για τα ιαπωνικά δεδομένα. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η έλλειψη του ενός υλικού που συναντά κανείς σε όλα τα πιάτα, όπως πχ το ελαιόλαδο στη μεσογειακή κουζίνα. 

Όχι, οι κάτοικοι της Οκινάουα έμαθαν να μην δίνουν περισσότερο βάρος στο ένα ή το άλλο τρόφιμο, καθώς οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη "γειτονιά των τυφώνων" (όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο αρχιπέλαγος)  αλλά και η απόσταση από την Ιαπωνία και την Κίνα θα καθιστούσαν τους κατοίκους ευάλωτους. Έτσι λοιπόν συναντά κανείς ψάρια αλλά και χοιρινό, τροπικά φρούτα και λαχανικά κατάλληλα για την περιοχή (στην οποία ο χειμώνας είναι απλά ανύπαρκτος), φύκια και θαλασσινά, ρύζι, βοδινό. Οι τρόποι μαγειρικής κάθε υλικού επίσης χαρακτηρίζονται από έλλειψη μονοτονίας.

(norimaki με θαλασσινά σταφύλια-δεν το βρίσκεις στο Τόκιο!)

Οι πιο χαρακτηριστικές γεύσεις στην Οκινάουα είναι:
  • Shikuwasa: απίστευτα ξινό πράσινο λεμόνι μικρού μεγέθους, ξαδερφάκι του λάιμ, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε χυμούς, παγωτά, γλυκά και σνακ.
  • Goya: είδος πικρού αγγουριού, το οποίο χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες, αποξηραμένο για την παρασκευή τσαγιού, στο τηγάνι...
  • Γλυκοπατάτες, οι οποίες γίνονται τηγανητές, βραστές, παγωτό..
  • Θαλασσινά σταφύλια, τα οποία είναι πεντανόστιμα αλλά πανάκριβα εκτός Οκινάουα. Συνήθως αποτελούν ξεχωριστό μεζέ αλλά ενίοτε κάνουν την εμφάνισή τους σε πιάτα με σασίμι ή σαλάτες. Σύμφωνα με κάποιες πηγές τα θαλασσινά σταφύλια καταναλώνονται ωμά και φρέσκα μόνο στην Οκινάουα, ενώ στις ελάχιστες ασιατικές κουζίνες που δεν αγνοούν την ύπαρξη τους μαγειρεύονται ή τρώγονται αποξηραμένα. 
  • Awamori: είδος σάκε από ρύζι το οποίο είναι προϊόν απόσταξης.
  • Χοιρινό κρέας: συνήθως σε μικρά κομματάκια,  ανακατεμένα με ρύζι και λαχανικά,τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφορτωθείς (προσωπική εμπειρία)
  • Ψάρια: αμέτρητα είδη που δεν βρίσκει κανείς σε εστιατόρια στην υπόλοιπη χώρα
  • Θαλασσινά: Τεράστια μύδια, κάβουρες και...γαρίδες-αυτοκίνητα (όπως είναι η τοπική ονομασία για κάποιο λόγο που αδυνατώ να κατανοήσω) 
  • Φρούτα: Ανανάδες, φρούτα του πάθους, φρούτα του δράκου, μάνγκο, αυτά τα εντελώς ξένα και πολυτελή για εμάς φρούτα, αποτελούν βασικό εξαγώγιμο προϊόν αλλά και κομμάτι της διατροφής στην Οκινάουα. 
  • Φύκια σε διάφορες μορφές, όπως και στις περισσότερες κουζίνες της περιοχής.

(ζυμαρικά σόμπα με μελάνι από καλαμάρι και θαλασσινά)

Ξέρω πως πολλοί από εσάς μετά βίας τρώτε κανένα ψάρι όταν σας κυνηγάει η μαμά σας με το πιάτο στο χέρι, οπότε η ιδέα της σούπας από φύκια μόνο ευχάριστη δεν είναι. 

Δεν πειράζει, more for me! 

No comments:

Post a Comment