Νάμπε ή ναμπεμόνο ονομάζεται το είδος φαγητού που βράζει κανείς σε ένα πήλινο/μεταλλικό δοχείο, τοποθετημένο σε φορητό μάτι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού. Μοιάζει με το γιαχνί ή το αγγλικό stew, μόνο που είναι καλύτερο!
Η διαδικασία παρασκευής, που αποτελεί και τμήμα του γεύματος έχει ως εξής:
Τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και που ουσιαστικά μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, τοποθετούνται σε πιάτα και μεταφέρονται στο τραπέζι.
Το πήλινο δοχείο, το οποίο έχουμε γεμίσει με νερότοποθετείται στη φωτιά και πρόστίθεται σε αυτό η σως (το τι σως εξαρτάται από τη διάθεση: ψαριού, σόγιας, σάλτσα ντομάτας, καυτερή,σουσαμιού κτλ).
Τα υλικά αρχίζουν να προστίθενται σταδιακά, αναλόγως με το χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τόφου, ψάρια και θαλασσινά, μανιτάρια διαφόρων ειδών, λάχανο Νάπα (κινέζικο) και άλλα λαχανικά ενώ στο τέλος προσθέτω ζυμαρικά σόμπα (από μαύρο σιτάρι) γιατί αλλιώς πού να χορτάσεις;
Το νάμπε δεν αποτελεί ίδιον της ιαπωνικής κουζίνας αλλά συναντάται σε όλη τη ΝΑ Ασία.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς είναι εύκολο από άποψη μαγειρέματος, δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα και ενδείκνυται για φιλικές/οικογενειακές στιγμές.
Θεωρείται επίσης πως φέρνει πιο κοντά ανθρώπους που δεν γνωρίζονται καλά, καθώς μοιράζονται το φαγητό τους και τρώνε από την ίδια κατσαρόλα (όχι πως τρώγεται κατευθείαν από την κατσαρόλα!)
Κάποια εστιατόρια σερβίρουν μόνο νάμπε, ενώ άλλα έχουν ξεχωριστό χώρο για νάμπε καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης πολλά σούπερ μάρκετ πουλάνε σετ με υλικά για νάμπε, σε διάφορους συνδυασμούς.
Το καλό με το νάμπε είναι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να προστεθεί περισσότερο νερό και υλικά, το οποίο και συμβαίνει σχεδόν πάντα. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει κανείς νηστικός ενώ η ποικιλία υλικών αποτελεί εγγύηση πως όλοι μπορούν να φάνε κάτι που τους αρέσει.
Όσοι λοιπόν είστε φαν του διαφορετικού, του ζεστού, του γιαχνί ή γενικώς περίεργοι μπορείτε να το δοκιμάσετε με μια απλή κατσαρόλα, υλικά της επιλογής σας και καλή παρέα. Περιμένω εντυπώσεις (και αν δεν βαριέστε φωτογραφίες).
No comments:
Post a Comment