Labels

2012 2013 3 Σοφοί Πίθηκοι Akihabara Anime blog Bon Odori Daibutsu Earth Celebration Edo-Daikagura Eisa Facebook fuji gangangansoku gero gifu Ginza greece Hamarikyu hide internet cafe j-pop japan Japan Times Kabuki kami karaoke language exchange maid cafe Manga monja Naigubu Nikkō ohanami onsen roppongi sakura sarubobo shichi-go-san skytree Tadakata Takoyaki tengu tokyo disneyland Tokyo Marason Tokyo Tower Torii tsukishima ueno UNESCO Yasukuni Αγάλματα Αγγλικά αεροδρόμιο Αθήνα αθλητισμός αλλαγές αλληλογραφία Άμπου Ντάμπι αμυγδαλιές ανατολή άνοιξη Αξιοθέατα Άπω Ανατολή Αρχιτεκτονική ασάχι-γιάμα ασάχι-ντάκε ασία Ατομική Βόμβα Β' Παγκόσμιος Βίντεο Βόλτες Βουδισμός βουνά Γιαεγιάμα Γιακούζα γιακουσίμα Γιορτές Γιουκάτα Γουασάμπι γούρια δάση Δάσος Διαγωνισμός Ομιλίας Διακοπές διασκέδαση διαφημίσεις Διαφορές Δώρα Έθιμα Εθνικό Θέατρο ειρήνη ειρηνικός Εκδηλώσεις εκδρομή εκλογές Ελ Γκρέκο έλβις Ελλάδα ενεργό ηφαίστειο Ενυδρείο επικοινωνία Επισκέψεις Ερωτήσεις Ευγένεια Ζητιάνοι ζούγκλα ζώα ζωολογικός Ηλεκτρονικά ηφαίστεια Θάλασσα Θέατρο θέματα Θεότητες Θρησκεία Ιάπωνες Ιαπωνία Ιαπωνικά ιαπωνικά συγκροτήματα Ιαπωνική κουζίνα ιαπωνική τηλεόραση Ιζακάγια ινδονησία ινδουϊσμός ινουγιάμα ιριομότε Ισιγκάκι Ιστορία Ιτσουκουσίμα καγκοσίμα. σακουρατζίμα Καζαντζάκης καθημερινότητα Καιρός Καλδέρα Καλή συμπεριφορά καλοκαίρι Καμακούρα κανό κάντζι Κάπνισμα καραόκε Κάστρο καφές Καφετέριες κερασιά κηδεία Κήποι Κιμονό κίνα κινεζική γραφή κιούσου Κοιλάδα του Διαβόλου Κοϊνόμπορι κοινωνία Κόμπε κορέα Κοστούμι Κούμε-τζίμα Κρέπες κρίση Κυότο κωμικός Λεωφορεία Λίμνη Λίμνη Τόγια Λίστα λουτρά μαγκρόβια μαϊμούδες μαμεμάκι Μάνγκα Μαραθώνιος μαρουγιάμα ματσούρι Μέγκουρο Μεταφράσεις Μετρό μικόσι Μόμιτζι Μότσι Μουσεία Μουσείο μουσική μπαλί μπαρ μπορομπουντουρ ΝΑ Ασία Νάγκανο νάμπε Ναοί Νάρα Νέα νεροβούβαλο νησί Sado νησιά Ryukyu Ξάνθη ξενάγηση ξένοι Οδοντίατρος Οκινάουα οκούρινα Όμπι Όμπον όνσεν Οογιάμα ορειβασία Οριγκάμι ορυζώνες Οσάκα οτάρου ουμπούντ Ούσου οχανάμι Παιδιά παιχνίδια Παλάτι Παράδοση Πάρκα Πάρκο Περίεργα Πεταλούδες ποδήλατο Πόλεμος πολιτική Πολιτισμός πουσάν Προσβολές Πρωτοχρονιά Πυροτεχνήματα ράκουγκο ρατσισμός Ραφαέλο Ρούχα σακούρα Σάππορο Σεισμοί Σεισμός σετσουμπούν Σιναγκάουα Σιντοϊσμός σκύλος Σόγια Σούμο Σούσι σπίτι Σπίτια Σπορ στερεότυπα συγκρότημα Kodo Σχολείο τάικο Τακάο Τακετόμι Τάμπι Ταξίδια τέχνη τεχνολογία Τζίνζερ Τζίνμπα Τόκυο τουρισμός Τουρκία Τουταγχαμών Τόφου Τραγούδι Τραίνα τσούκιτζι τσουνάμι Τυφώνας Ύπνος Φαγητό Φαρμακεία Φεστιβάλ φθινόπωρο Φίλοι φιλοξενία Φούτζι Φράνσις Μπέικον φύση Φωτογραφία χακόνε χειμώνας χιόνι χιονοθύελα χιούμορ Χιροσίμα Χιρουγκάμι χοκκάιντο χορός Χριστούγεννα Χρυσή Εβδομάδα ψαραγορά Ψάρια ψηφοφορία Ψώνια
Για τυχόν απορίες,παρατηρήσεις κτλ μπορείτε να αφήνετε σχόλια στην πιο πρόσφατη ανάρτηση. Μπορείτε και να επικοινωνείτε μέσω e-mail (garfield81087 παπάκι gmail τελεία com) αλλά δεν εγγυόμαι πως θα το δω άμεσα/δεν θα καταλήξει στο spam.

Saturday, 15 December 2012

Κρύο...Καιρός για νάμπε!

Νάμπε ή ναμπεμόνο ονομάζεται το είδος φαγητού που βράζει κανείς σε ένα πήλινο/μεταλλικό δοχείο, τοποθετημένο σε φορητό μάτι το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού. Μοιάζει με το γιαχνί ή το αγγλικό stew, μόνο που είναι καλύτερο!
Η διαδικασία παρασκευής, που αποτελεί και τμήμα του γεύματος έχει ως εξής:
Τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και που ουσιαστικά μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, τοποθετούνται σε πιάτα και μεταφέρονται στο τραπέζι. 
Το πήλινο δοχείο, το οποίο έχουμε γεμίσει με νερότοποθετείται στη φωτιά και πρόστίθεται σε αυτό η σως (το τι σως εξαρτάται από τη διάθεση:  ψαριού, σόγιας, σάλτσα ντομάτας, καυτερή,σουσαμιού κτλ).
Τα υλικά αρχίζουν να προστίθενται σταδιακά, αναλόγως με το χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τόφου, ψάρια και θαλασσινά, μανιτάρια διαφόρων ειδών, λάχανο Νάπα (κινέζικο) και άλλα λαχανικά ενώ στο τέλος προσθέτω ζυμαρικά σόμπα (από μαύρο σιτάρι) γιατί αλλιώς πού να χορτάσεις;
 Το νάμπε  δεν αποτελεί ίδιον της ιαπωνικής κουζίνας αλλά συναντάται σε όλη τη ΝΑ Ασία.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές καθώς είναι εύκολο από άποψη μαγειρέματος, δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα και ενδείκνυται για φιλικές/οικογενειακές στιγμές.
Θεωρείται επίσης πως φέρνει πιο κοντά ανθρώπους που δεν γνωρίζονται καλά, καθώς μοιράζονται το φαγητό τους και τρώνε από την ίδια κατσαρόλα (όχι πως τρώγεται κατευθείαν από την κατσαρόλα!)
 
Κάποια εστιατόρια σερβίρουν μόνο νάμπε, ενώ άλλα έχουν ξεχωριστό χώρο για νάμπε καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα.  Επίσης πολλά σούπερ μάρκετ πουλάνε σετ με υλικά για νάμπε, σε διάφορους συνδυασμούς. 
Το καλό με το νάμπε είναι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να προστεθεί περισσότερο νερό και υλικά, το οποίο και συμβαίνει σχεδόν πάντα. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει κανείς νηστικός ενώ η ποικιλία υλικών αποτελεί εγγύηση πως όλοι μπορούν να φάνε κάτι που τους αρέσει. 
Όσοι λοιπόν είστε φαν του διαφορετικού, του ζεστού, του γιαχνί ή γενικώς περίεργοι μπορείτε να το δοκιμάσετε με μια απλή κατσαρόλα, υλικά της επιλογής σας και καλή παρέα. Περιμένω εντυπώσεις (και αν δεν βαριέστε φωτογραφίες). 

No comments:

Post a Comment