Ήταν μια φορά και ένα καιρό, μια μικρή πόλη στα βουνά του Νάγκανο. Οι παγωμένοι χειμώνες και τα χιόνια που δεν έλεγαν να λιώσουν για μήνες ήταν ανεκτά στους κατοίκους, καθώς είχαν την τύχη να βρίσκονται σε μια περιοχή γεμάτη με ιαματικά λουτρά. Μια βουτιά στα νερά που κουβαλούσαν ζέστη από τα έγκατα της γης ήταν αρκετή για να ξεχάσει κανείς το κρύο και την κούραση. Κατά καιρούς το μπάνιο τους ερχόταν να χαλάσει κανένα από τα μαϊμουδάκια που ζούσαν στο κοντινό δάσος. Οι άνθρωποι φυσικά δεν ήθελαν να κάνουν μπάνιο στον ίδιο χώρο με τις μαϊμούδες, οπότε αποφάσισαν να τους χτίσουν μια ξεχωριστή πισίνα για να τις ξεφορτωθούν.
Έτσι ξεκίνησε το πάρκο - θερμό λουτρό Τζιγκοκουντάνι. Μια ολόκληρη αγέλη ιαπωνικών μαϊμούδων (μαϊμούδων του χιονιού όπως είναι γνωστές σε διάφορες γλώσσες) ξεχειμωνιάζει στο πάρκο, περνώντας ατελείωτες ώρες στα ζεστά νερά και ποζάροντας για τους επισκέπτες.
Το μαϊμουδάκι του χιονιού (επιστ. ονομασία: japanese macaque) είναι το μοναδικό πρωτεύον, εκτός από τον άνθρωπο, που ζει τόσο βόρεια και σε τόσο αντίξοες συνθήκες από άποψη κρύου. Σημαντικό ρόλο για την επιβίωσή του, παίζει η χοντρή και πυκνή του γούνα. Η ευφυία αλλά και η δεξιότητα με την οποία χρησιμοποιεί τα χέρια του έχει προκαλέσει έκπληξη στους επιστήμονες που παρατηρούν τις συνήθειές του.
Πριν μερικά χρόνια, επιστήμονες στην περιοχή Κοσίμα άφησαν γλυκές πατάτες στην παραλία για τα μαϊμουδάκια που κατοικούσαν στην περιοχή. Ένα από αυτά, η Ίμο, αντί να καθαρίσει την πατάτα με τα χέρια της όπως οι υπόλοιποι φίλοι της, την ξέπλυνε πρώτα με θαλασσινό νερό. Αργότερα μάλιστα άρχισε να βυθίζει την καθαρή πατάτα στο θαλασσινό νερό (μάλλον για να την αλατίσει). Τα υπόλοιπα μαϊμουδάκια άρχισαν να μιμούνται τη συμπεριφορά της εφόσον είδαν πως το φαγητό τους έγινε με αυτό τον τρόπο νοστιμότερο. Η συμπεριφορά αυτή πέρασε στις επόμενες γενιές, μέχρι που τελικά οι μόνες μαϊμούδες που δεν έπλεναν το φαγητό τους ήταν οι ηλικιωμένες ( απόδειξη πως οι ηλικιωμένοι είναι παράξενοι σε κάθε είδος). Από αυτή την ιστορία πηγάζει και το υποτιθέμενο "φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου".
Πίσω στο πάρκο Τζιγκοκουντάνι, τις μέρες που χιονίζει μπορεί να δει κανείς τα μαϊμουδάκια να φτιάχνουν χιονόμπαλες...για πλάκα!
Αυτή την περίεργη συμπεριφορά (τη συνήθεια να κάνουν μπάνιο) έχουν αρχίσει να μιμούνται μέλη από άλλες αγέλες, που όμως δεν ζουν στο πάρκο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα "ντου" σε ροτένμπουρο ξενοδοχείων της περιοχής νωρίς το πρωί, από όπου όμως φεύγουν τρέχοντας όταν τους πάρουν χαμπάρι οι εκνευρισμένοι ξενοδόχοι!
Στο ξενοδοχείο που μείναμε, κάθε δωμάτιο είχε δικό του ροτένμπουρο στο μπαλκόνι. Δεν σας κρύβω λοιπόν, πως το πρωί πήγα με τη φωτογραφική στο χέρι και την κρυφή ελπίδα πως θα με περιμένει εκεί κανένα μαϊμουδάκι, εις μάτην όμως!
*ροτένμπουρο: Πισίνες με ιαματικό νερό σε ανοιχτούς χώρους όπως αυλές και μπαλκόνια.
No comments:
Post a Comment